Horská chata nedaleko hory Praděd. Významný turistický bod Jeseníků. Vznikla r. 1829 jako salaš na podnět knížete Lichtenštejna. Před chatou nechal roku 2006 postavit cestovatel Jiří Zikmund zvoničku.
horská chata Švýcárna, v pozadí Praděd
Graficke pismenko Horská chata Švýcárna leží asi 2,5 km severozápadně od vrcholu Pradědu. Je to významný turistický bod, který skýtá turistům nejen možnost občerstvení, ale i nádherný výhled západním směrem na Jeseníky. Ze samotného místa vedou všechny barevné turistické značky do okolí. Nedaleko lze navštívit např. Kamzičí vrch, PP Vysoký vodopád, Velký Jezerník a další zajímavé lokality. Chata je navštěvována i cykloturisty.
Ivo Rozehnal , 1.10. 2009

historie

Historie horské chaty je spojena s knížetem Lichtenštejnem. Ten zde nechal vybudovat roku 1829 salaš. Na ní se usadil švýcar Johann Aegerter. Od něj vznikl název místa. Salaš brzy byla navštěvována turisty, a tak netrvalo dlouho a byl zde zřízen hostinec. Na chatu byla salaš přestavěna roku 1877. Tehdy zde byly zřízeny čtyři pokoje. Nadále se zde však choval skot. Nejnovější stavbou je zvonice před chatou Švýcarnou. Nechal ji roku 2006