Moje místa 0
Nejvyšší hora Hrubého Jeseníku a celé Moravy (1492 m n. m.). Místo vyhledávané vyznavači turistiky, sportu, ale především přírody (CHKO). Vrcholu dominuje 145,5 m vysoký vysílač, který ve 2. pol. 20. stol. nahradil r. 1959 zřícenou kamennou rozhlednu z let 1904-12.
PRADĚD - 1491 m n.m.
© Ivo Rozehnal, 09/2009
Graficke pismenko Praděd – nejvyšší hora Moravy i české části Slezska (pravda je však taková, že zemská hranice šla pod vrcholem a ten leží ve Slezsku). Se svými 1492 m n. m. dominuje horskému masívu Hrubého Jeseníku, pohoří, které se táhne celou severní Moravou a severozápadní částí našeho Slezska. Praděd – hora pojmenovaná po mýtickém ochránci zdejších hor – přitahovala pozornost lidí již od dávných dob. Ne nadarmo se věřilo, že se na Petrových kamenech nedaleko vrcholu Pradědu slétávají čarodějnice a vykonávají zde své reje. Tato část historie je však jen na úrovni bájí a mýtů. Skutečný zájem o horu samotnou a její okolí započal až v 19. století, kdy se začal ...

turistické

Na Praděd, respektive do sedla pod ním, vede několik turisticky značených tras: modrá z malé Morávky vedoucí údolím Moravice, žlutá z Malé Morávky a Karlovy Studánky, zelená, která vede z Karlovy Studánky do Kout nad Desnou a červená hřebenovka z Rýmařova na červenohorské sedlo. Od rozcestí Hvězda vede k hotelu Ovčárna pod Pradědem asfaltová silnice s kyvadlovou autobusovou dopravou.
    Jan P. Štěpánek, 13.2. 2007
    Drobnou zajímavostí nejbližšího okolí vrcholu Pradědu je trojmezní hraniční kámen z r. 1721 se znaky vratislavského biskupství (mitra), řádu německých rytířů (řádový kříž) a velkolosinského panstva (žerotínský lev). Právě zde se stýkaly hranice těchto tří panství.

historie

Vybudování mohutné rozhledny na Pradědu patřilo k nejprestižnějším cílům Moravsko-slezského horského spolku. S realizací se čekalo až do té doby, než tento německý spolek získá dostatek financí na stavbu aniž by musel slevovat ze svých představ. Z několika návrhů zvítězil návrh tzv. Habsburské věže od vídeňského architekta rytíře Franze Neumanna. Habsburgkwarte (jak zněl originální název stavby) byla pojata jako kamenná mohutná rozhledna

Jan P. Štěpánek podle J. Nouza: Rozhledny Čech, Moravy a Slezka, Nakladatelství 555, Liberec 1999, a turistický průvodce Jeseníky, 13.2. 2007
    V roce 1970 byla na místě bývalé rozhledny zahájena výstavba telekomunikačního vysílače podle projektu Jana Lišky, který pamatoval i na turistické využití. Vysílač byl dokončen v roce 1980, ale na zprovoznění rozhledny si návštěvníci museli počkat až do poloviny 90. let. 20. století. Výška celého objektu je 145,5 m. Ve výšce 73 m je umístěna vyhlídková plošina pro návštěvníky.
    Jan P. Štěpánek podle J. Nouza: Rozhledny Čech, Moravy a Slezka, Nakladatelství 555, Liberec 1999 a turistický průvodce Jeseník, 13.2. 2007
    Král Hrubého Jeseníku, jak je tato hora i někdy nazývána, získala své jméno podle pověsti o dobrém horském starci s dlouhým vousem až v r. 1848. Již ve 14. století je o této hoře zmínka. Tehdy je však nazývána Sněžnou horou či Sněžníkem, později Klínovcovou horou, v 19. století se již začalo objevovat německé pojmenování Altvater či Vaterberg.