Postaven roku 1352, ve zdivu skryta původní budova středověkého kostelíka. Pod kostelem hrobka Bornů. Za Kašpara Leopolda Perglara z Perglasu v letech 1724 až 1738 barokně přestavěn.
Od jihozápadu
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Přibližně ve středu obce Tisová, ležící asi 7 km jihovýchodně od města Tachov, stojí při hospodářském dvoře kostel sv. Mikuláše. Kostel se nachází při odbočce na Staré sedliště a tvoří dominantu obce, takže jej nelze přehlédnout. V kostele jsou pravidelné odpolední nedělní mše.
Před vstupem na bývalý hřbitov stojí socha sv.Jana Nepomuckého - původně stávala poblíž zámku.

Popis
    Kostel je jednolodní, obdélníkového půdorysu se zaoblenými rohy. Presbytář uzavřen pravoúhle a nad ním se tyčí hranolová věž. Po stranách presbytáře jsou kaple a za presbytářem sakristie, v patře nad kaplemi i sakristií je oratoř. Presbytář a boční prostory jsou sklenuty křížově. Loď má valenou klenbu s lunetami.
    8.6. 2006
    Historie kostela sv. Mikuláše
    Původně zde stával menší středověký kostelík, který byl v roce 1352 přestavěn. Pod kostelem je hrobka Bomů, jejichž rod se podílel na historii Tachovska. V letech 1724 až 1738, za Kašpara Leopolda Perglara z Perglasu, byl kostel upraven do dnešní barokní podoby a roku 1919 opravován. Poslední opravy byly provedeny v letech 1994 - 2000.