rozhledna Růžový vrch

Rozhledna císaře Františka Josefa, Jahnova, Hláska
Rozhledna na hřbetu kopce nad náměstím někdejšího horního města v Krušných horách. Postavena 1902, upravena po 1918. Nepodařená oprava v 80. letech 20. stol. napravena v letech 2001–2 včetně vybudování doprovodných prostor.
Rozhledna na Růžovém vrchu
Graficke pismenko Rozhlednu s podobou kamenné horské věže najdete na Růžovém vrchu (729 m n.m.) východně od horní části obce Hora Svaté Kateřiny. Horská obec leží přímo na hranicích s německým Saskem a v okolí naleznete řada turistických a cykloturistických stezek. Příjezd nejlépe z Litvínova přes Horní Jiřetín a Novou Ves v Horách nebo z Jirkova u Chomutova přes Boleboř a Malý Háj. Autem lze dojet až na malé parkoviště, odbočkou vlevo z hlavní cesty na kateřinské náměstí, pod rozhlednu k vedle stojící turistické ubytovně Koliba. Rozhledna Hláska, dominanta vrcholu a obce, je 16 m vysoká a byť existuje údaj o 87 schodech, já ...
11.4. 2004

historie

Stavba rozhledny císaře Františka Josefa trvala dva roky a slavnostně zpřístupněna byla 17. srpna 1902 spolu s velkou výletní restaurací. O stavbu se zasloužil místní okrašlovací spolek, aby pomohl podpoře tehdy se rozvíjející turistiky a přivedl do horského městečka výletníky. Po roce 1918 byla přejmenována na Jahnovu (podle průkopníka německé tělovýchovy a sportu Friedricha Ludwiga Jahna) a na vyhlídkové plošině byla dostavena prosklená