Pozdně klasicistický zámek postavený v roce 1870 jako součást tamního dvora. Stal se sídlem centrální správy chuchelenského panství, které bylo majetkem rodu Lichnovských, a místem občasného pobytu majitelů. Architektonickou přestavbu zámku provedl v r. 1915 za Karla Maxe Lichnovského švýcarský architekt Julius Bühler.
Západní průčelí zámku se zvlněným štítem
Graficke pismenko Obec Štěpánkovice, jehož součásti Albertovec je, vlastnili již od roku 1712 Lichnovští z Voštice. Po roce 1742 se Štěpánkovice spolu s Chuchelnou staly v důsledku berlínského míru součásti Pruska. V té době začali Lichnovští s výstabvbou celé řady dvorů a jedním z nich byl i dnešní statek Albertovec. Ten nechal vybudovat v letech 1814 - 1826 správce chuchelenského panství Johann Hilveti. V roce 1870 byl za Karla Maxe Lichnovského, vnuka zakladatele Albertovce Eduarda Marii Lichnovského v jihovýchodní části dvora postaven obdélníkový jednopatrový klasicistický zámek sloužící pro správu majetku Lichnovských a pro pobyt majitelů ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 23.6. 2020
     Opava  (OP)