Hutov

zaniklá ves
Zaniklá ves Hutov leží nedaleko obce Jiříkov. Kdy Hutov vznikl, není známo, je možné, že teprve v 18. stol. Osada začala upadat po vysídlení německého obyvatelstva, ale ještě nějakou dobu zde byl obydlený statek. Dnes tu jsou zbytky zdí několika domů, sklep a kaple, v okolí řada břidličných lomů.
Zdi budov.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Nedaleko obce Jiříkov severozápadním směrem leží zaniklá ves Hutov, německy zvaná Hutdörfel. O vzniku Hutova nejsou žádné přímé zprávy. Je možné, že vznikl teprve v 18. století. Hutov začal upadat po vysídlení německého obyvatelstva, ale ještě nějakou dobu zde byl obydlený statek. Pamětníci, kteří zde žili, vzpomínají, jak je rodiče vozili povozem s koňmi do Jiříkova do školy. Nejlépe se k tomuto místu dostanete od křižovatky mezi obcemi Jiříkov, Těchanov a Křížov, směrem na Stránské a Rýmařov, kde je asi po 1,5 km odbočka vlevo na polní cestu. Po levé straně od polní cesty se nachází les s množstvím starých břidličných lomů, z nichž je dnes ...