Maxův klauz

Maxova nádrž, klauz Max
Klauz s největší sypanou hrází v Beskydech (30 m dlouhá, 8 m vysoká). Klauzy byly vodní nádrže, využívané při splavování dřeva k pilám. Maxův klauz byl vybudován po r. 1836, k pův. účelu přestal být užíván na konci 19. stol. Opravován v letech 1968 a 1992-1993 (kompletní rekonstrukce hráze).
vodní plocha Maxova klausu
© Jan P. Štěpánek 09/2013
Graficke pismenko Největší sypaný klauz v Beskydech (nádrž na plavení dřeva). Leží v obci Bílá, na potoce Smradlava (Smradlávka), nedaleko podobně rozsáhlých a zachovalých klauzů (Čurábka, Bedřichův, Lučovecký). Pochází z 19. století, na začátku 21. stol. byl opraven. Slouží k retenci vody, osazen pstruhem obecným.
Je dostupný po značené asfaltové silnici Bílá - Smutníky, nad nádrží se cesta mění v lesní. Klauz je poškozený opakovanými povodněmi z let 2008 - 2013. Mýtina pod ním sloužila k uskladnění dřeva.
Martin Kovář, 24.9. 2013

historie

Vodní nádrž pro zachycení vody k plavení vytěženého dřeva - tzv. klauz. Maxova nádrž (klauz) byla založena po roce 1836 v souvislosti s modernizací železáren ve Frýdlantě nad Ostravicí a stavbou pomocných objektů přidružené výroby a funkcí. V té době byly modernizovány starší klauzy a budovány některé zcela nové. Maxův klauz byl pojmenován na počet olomouckého arcibiskupa Maxmiliána Josefa Sommerau-Beckha, který zastával svůj úřad v letech

popis

Klauz s největší sypanou hrází v Beskydech, která je 30 m dlouhá a 8 m vysoká; obsah nádrže je cca 15 500 m3. Uprostřed hráze je vyzděná snížená lavice. Klauzy byly uměle vytvořené nádrže, které se používaly ke zvýšení stavu vody v potocích při splavování dřeva k pilám. Polenové dřevo se plavilo za zvýšeného stavu vody na jaře, na podzim a v období větších, tzv. jánských dešťů (kolem 24. června).
    E.H. podle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 1., kolektiv autorů, Libri 2001, 1.10. 2013

technická památka
    nádrž