Haslerův dům

Skanzen sdružení Lidové stavby
Hrázděný patrový dům z konce 18. století dnes slouží jako část skanzenu s expozicí selské domácnosti a řemesel 19. a 20. století. Původní jsou zejména interiéry 1. patra, funkční černá kuchyně. V roce 2010 byl podán návrh na zápis domu jako kulturní památky.
Hrázděný dům

Historie Haslerova domu

Graficke pismenko Dle dendrochronologického datování byla venkovská usedlost č.p. 12 postavena na přelomu 18. a 19. století. Jedním z prvních majitelů byl Anton Hasler narozený 10. dubna 1777, umírá v 17.prosince 1841 v 64 letech. Dům č.p. 12 poté dědí jeho syn Josef Hasler, dále se objevuje jako majitel Eduard Hasler. Od roku 1930 jsou majiteli manželé Franz a Anna Deckert. Po válce přídělem číslo 38 z 1.4.1947 získal nemovitosti č.p. 11 (ta už nestojí - dům a stodola - zbouráno v 60. letech 20. století) a č.p. 12 pan Bohumil Srp narozen 15.7.1898. V roce 1960 byl dům přečíslován z původního č.p. 12 na č.p. 198. V roce 2012 byl dům prohlášen kulturní památkou a je součástí vesnického muzea Pertoltice provozovaného sdružením Lidové stavby.
Bronislav Nykrýn , 11.12. 2011

Haslerův dům
    Dům je hrázděná patrová stavba z přelomu 18. a 19. století. Patro domu se dochovalo bez větších zásahů až do dnešní doby, a to včetně zachovalých detailů. Původní je také krov s jednou stolicí uprostřed zavětrovanou ondřejskými kříži. Novější stavební úpravou pravděpodobně z přelomu 19. a 20. století bylo vyzdění původní roubené světnice a světničky v přízemí, dále přestavba hospodářské části domu na chlév. Venkovská usedlost je prohlášenou