zámek Bohunice

Bohunice nad Váhom
Zámek byl postaven v 2. polovině 17. století. Prvními majiteli byla rodina Mednyanských. Současnou podobu zámek získal v letech 1861–1864. Ve 20. letech 20. století získala zámek rodina Riznerovců. V r. 2012 byl přebudován na muzeum a otevřen pro veřejnost.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Kaštěl (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás souhrnně označovaných jako zámek) v obci Bohunice, někdy též Bohunice nad Váhom, byl postaven v 2. pol. 17. stol. K zámku patřil velký dvůr a zahrada s fontánou. V tomto období patřil zámek staré uherské šlechtě, rodině Mednyanských. Ti v zámeckém parku v roce 1866 nechali postavit malou novogotickou kapli, pod kterou je jejich rodinná hrobka. Současnou podobu zámek získal za významného zástupce rodiny Alojza Mednyanského v letech 1861–1864. Ve 20. letech 20. stol. získala zámek rodina Riznerovců. Žigmund Rizner si jej vybral pro jeho klidnou polohu. Žigmundova sestra byla ...
Luděk Vláčil - Zdroj: http://www.visittrencin.sk , http://www.obecbohunice.sk , http://www.ratsk.sk , http://www.turistika.cz, 25.8. 2015

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko