hrad Košeca

Košecký hrad, Košatec, Kassa, Kaza
Hrad z roku 1272. Roku 1670 ho obsadilo a následně záměrně zničilo císařské vojsko. Od té doby zříceniny rychle chátraly a výsledkem je dnešní stav.
Nejvýraznější zbytky zdiva
© Roman Řezáč 08/2005
Rychle se ztrácející a zarůstající zbytky Košeckého hradu leží na nejvyšším, částečně skalnatém výběžku dominantního zalesněného kopce, který je součástí Trenčianské vrchoviny a je v místním měřítku doslova obklopen zástavbou Malého a Velkého Košeckého Podhradia a místem zvaným Dolný Mlýn. Stále dobře patrné zbytky několika menších zdí, na částečně holé jihozápadní části kopce, jsou vidět nejlépe ze zastávky konečné autobusu v Malém Košeckém Podhradí. Kolem ní také prochází zelená značka, která však kopec míjí a ani na nových mapách není značená odbočka směrem na hrad. Není to však tak dávno, co ještě byla poměrně často využívaná. Rychle zanikající zbytky hradu však způsobily menší atraktivitu místa a dnes sem chodí snad již jen místa znalí návštěvníci. Přesto však lze na původní odbočku narazit. Ta vede stále velmi dobře patrnou cestou, se zbytky značení, po východním a severním úbočí, později se stáčející opačným směrem k hradu. Lze na ni narazit nejlépe tak, když se od zastávky dáte po zelené směrem na Veĺké Košecké Podhradie a v místech, kdy cesta začne klesat odbočit směrem ke kopci a podél dřevěné ohrady se v lese objeví cesta. Při popisu hradu se mi nedostala do ruky žádná literatura ani půdorys místa, popisující dispozici hradu či dokonce existující, nějaký známý provedený výzkum. Lze proto o jeho charakteru zatím usuzovat jen z dochovaných zbytků a poměrně dobře čitelného reliéfu. Již samotný kopec a jeho tvar napovídá, že cesta, kudy vedla zelená značka směrem k hradu by mohla být i cestou původní. Zvláště když přibližně severozápadně, asi 200 m pod hradem se nachází mírně skloněná plošina, vhodná pro hospodářské zázemí, před kterou se cesta ostře lomí a prochází snad uměle vytvořeným úvozem, kde se přímo nabízí přehrazení s lehčí bránou. Samotný hrad se jeví jako nepravidelný obdélník, se zužující se přibližně jižní částí. Zdá se, že hrad byl…  číst dále
historie

První zmínka o hradu pochází z roku 1272. Od roku 1330 je královským majetkem. Od 15.století je jeho majitelem rod Lieskovských. O hrad však v roce 1462 přišli jako trest za to, že byli přívrženci husitů. Po té se majitelé střídali a roku 1670 ho obsadilo a následně záměrně zničilo císařské vojsko. Od té doby zříceniny rychle chátraly a výsledkem je dnešní stav.

Slovensko, Trenčiansky,