Moje místa 0
Současný kostel vystavěn v letech 1750–60 v barokním slohu. Kostel je jednolodní neorientovaná stavba s mohutným průčelím a hranolovitou věží na druhém konci kostela, jejíž zdivo pochází z původního gotického kostela.
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Městys Nová Cerekev leží 9 km západně od Pelhřimova a 13 km jihovýchodně od Pacova. Okolo městyse prochází železniční trať Jihlava - Pelhřimov - Tábor a severně silnice I/19 spojující Pelhřimov s Táborem. Hlavním turistickým lákadlem v Nové Cerekvi je mohutná stavba židovské synagogy, která je sice veřejnosti s průvodcem přístupná, ale její rekonstrukce stále ještě probíhá.
Od 10.10.2006 byl obci vrácen status městyse.

historie

Nová Cerekev byla pravděpodobně založena roku 1224, první písemná zpráva pochází z roku 1330 a v roce 1384 je zde připomínán první farář. Z toho plyne, že před rokem 1384 byl v obci již kostel. Původní byl dřevěný, přestavěný na kamenný. V letech 1750–60 byl vystavěn kostel v nynější podobě. Z původního gotického kostela se zachovala věž. I ta však byla barokně přestavěna. V roce 1790 došlo k požáru, při kterém shořela celá východní část osady

popis

Kostel je obdélná neorientovaná jednolodní stavba. Presbytář je pravoúhlý a na jeho straně vystavěna sakristie s oratoří v patře. V ose lodi za presbytářem stojí hranolovitá věž. Mohutné hlavní průčelí kostela je rozčleněné pilastry na střední pole a dvě pole boční s nikami, v nichž jsou umístěny sochy Zvěstování Panny Marie, sv. Augustýna a dalšího světce, pocházející z 1. pol. 19. století. Ve vrcholové části průčelí štít s nikou v níž je