Druhý dosud funkční jáchymovský důl vznikl pod názvem Heleneschacht kolem roku 1520. Od roku 1764 majetkem města, tehdy při oživení dolování rekonstrukce nadzemních objektů. Při návštěvě císaře Josefa II. byl po něm pojmenován. Roku 1901 zasypán, 1948 obnoven pro těžbu uranu. Poslední úpravy 1987.

Důl Josef (původně Helena Huber) v Jáchymově

Graficke pismenko Jámu na někdejším Schotterbergu jižně nad městem začal kolem roku 1520 hloubit těžař Huber. Pojmenoval ji zřejmě po některé ze svých ženských příbuzných Helena Huber. Zpočátku patřila k nejvýnosnějším v celém revíru, fungovala i v době hlubokého útlumu jáchymovského hornictví po třicetileté válce. Roku 1764 ji poslední soukromý majitel prodal městu, kterému již v té době patřil i důl Svornost. Ve II. polovině 18. století došlo k poslední krátké renesanci stříbrné těžby v oblasti, což způsobilo výstavbu nových povrchových budov včetně žentouru (Göpl). Šachtu si při své druhé návštěvě Jáchymova 30. 9. 1779 prohlédl císař Josef II., na jehož počest byla ...