Raně barokní farní kostel na západním okraji historického městečka.
Presbytář od jihu
Graficke pismenko Kostel stojí nad serpentinou Nádražní ulice, na severozápadním rohu Mírového náměstí. Nejbližšími železničními zastávkami jsou Rataje nad Sázavou (na trati Kolín - Ledečko) a Rataje nad Sázavou zastávka (na trati Čerčany - Světlá nad Sázavou), obě přibližně 500 m vzdálené. Na náměstí autobusová zastávka a možnost parkování. Přes náměstí prochází posázavská červená turistická značka, začíná zde zelená značka směrem k Mirošovicím.

Kostel sv. Matouše v Ratajích nad Sázavou
    Tzv. dolní ratajský kostel vznikl zřejmě ve 14. století a fungoval souběžně s dnes již zaniklým horním kostelem sv. Mikuláše (u dnešního zámku). V letech 1675–91 byl stržen a nákladem Maxmiliána z Talmberku nahrazen raně barokní stavbou podle projektu Ondřeje de Guarde. Zachoval se dodnes s minimem změn. V 90. letech 20. století opraven, nepřístupný (včetně okolního hřbitova). Z původního kostela se zachovaly hrobky předchozích majitelů panství

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 22.6. 2008

popis

Jednolodní obdélný kostel s odsazeným obloukovitě zakončeným presbytářem, orientovaným k východu. Západní průčelí vrcholí volutovým štítem, stěny kostela člení pilastry a dvě patra oken: menší horní s kruhovými záklenky, větší dolní, oboje ve štukových ostěních. K severnímu boku presbytáře přiléhá hranolová sakristie, nad vítězným obloukem na střeše posazen sanktusík. Kostel v barokní podobě neměl nikdy věž. Od počátku 18. století slouží jako

Kutná Hora  (KH)
    Rataje nad Sázavou