Krytý dřevěný most s kamennými pilíři, který pod Lenorou sloužil k zachycování plaveného dřeva, jeho evidenci a následné další expedici po Vltavě do vnitrozemí. Dnes možnost pěšího přechodu, rybaření a koupání.
Návodní strana mostu z pravého břehu Vltavy
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Rechle se nacházejí pod silnicí I/39 mezi posledními domy Lenory a železničním přejezdem s tratí do Volar. Jediný pěší přístup od obce, železniční zastávky Lenora zastávka i nejbližšího parkoviště u zrušené sklářské manufaktury vede po této frekventované silnici a následně po pěšině k řece. Rechle lze využít k přechodu Teplé Vltavy, blízko od nich však na pravém břehu vede hranice I. zóny NP Šumava Malá Niva, kam je vstup zakázán. Pravý břeh u rechlí nabízí možnost vstupu do vody, jejíž teplota je i v horkých dnech velmi osvěžující.

Rechle v Lenoře
    Jeden ze zachovalých výčetných mostů v prostoru Šumavy najdeme na Teplé Vltavě pod Lenorou. Hlavním účelem těchto staveb bylo zachycování polenového dříví, splavovaného z míst těžby, k provedení evidence a roztřídění k další expedici. Mezi mohutnými kamennými pilíři byly v době plavení (většinou zjara) nataženy zábrany. Horní krytá lávka sloužila k obsluze a inspekci. Lenorské rechle jsou jediným zcela autenticky dochovaným zařízením tohoto

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky Čech, Moravy a Slezska, Libri 2002, 7.8. 2010