Moje místa 0
Socha brněnského lékaře MUDr. Františka Veselého, který se zasloužil o rozkvět lázní po r. 1900, je dílem sochaře Františka Úprky. Byla vyrobena r. 1925 z bílého přírodního krystalického mramoru. Levice muže ukazuje k prameni, vytékajícímu ze skály za postavou.
Nedaleko pramene Vincentka na Lázeňském náměstí, napůl skrytá stromy.
Standa Brebera, 23.6. 2005

František Veselý
    Lékař František Veselý (1862 - 1923) se zasloužil o znovu zrození lázní po roce 1900. Tento známý brněnský lékař již koncem 19. stol. inicioval chemické a bakteriologické rozbory minerální vody Šaratice a jeho zkušenosti s úspěšným provozováním stáčírny minerální vody v Šaraticích jej vedly ke snaze o vybudování významných lázní na Moravě jako protiváhu Karlovým Varům. To jej po návštěvě Luhačovic vedlo k založení akciové společnosti s