Vesnická památková zóna Karlova Studánka chrání unikátně dochovanou architekturu lázeňské osady z 19. a počátku 20. století, postavenou v jednotném duchu, kombinujícím zdejší přirozené stavební materiály, tedy kámen a dřevo.
Ulice

Vesnická památková zóna Karlova Studánka

Graficke pismenko První zmínky o lázních na panství řádu německých rytířů v údolí Bílé Opavy pocházejí z roku 1718. Dlouho se jednalo o sezónně užívanou osadu, soustředěnou kolem řádového loveckého zámečku. O její přeměnu na skutečné lázeňské centrum se zasloužil velmistr arcikníže Karl Ludwig (1771–1847, velmistrem 1801–04), po němž nese jméno. Za jeho nástupce a mladšího bratra Antona Viktora došlo k výstavbě řady lázeňských domů a navazujících zařízení. Autorem projektu byl zřejmě řádový stavitel Antonín Onderka: dochované plány nejsou bohužel signovány. Zástavba nových lázní pozoruhodně zkombinovala klasicismus s místními možnostmi a klimatickými ...
Ivan Grisa, dle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, 2. svazek, Academia 1999, 17.12. 2011