Vozka je jesenická hora vysoká 1377 m n. m. s vrcholovými skalisky tvarem připomínající vozku s koňmi a povozem. Poskytuje kruhový výhled na Hrubý Jeseník a Králický Sněžník.
Vozka - vrchol
Graficke pismenko Mezi Ramzovou, Červenohorským sedlem a Brannou, na okraji národní přírodní rezervace Šerák - Keprník se nachází hora Vozka. Na jejím vrcholu jsou až 7 m vysoké skalní útvary, které svým tvarem připomínají vozku s koňmi a povozem.
Dle pověsti se jedná o zkamenělého vozku, kterého stihl trest za to, že v době hladomoru podkládal pod kola vozu pecny chleba, když zapadl v bouři do bažiny.
Vozka patří mezi výhledová místa, poskytuje kruhový rozhled na Hrubý Jeseník a Králický Sněžník. Vedou sem značené turistické cesty ze směrů od Šeráku, Červenohorského sedla a Branné.
Severně od Vozky se rozkládá rašeliniště, procházející cesta od Šeráku je zpevněna dřevěnými hatěmi.
Zuzana Holasová , 16.1. 2010

Array