Sousoší sv. Víta v kotli z roku 1749 při zámku, který po něm nese název Svatovítský. Sv. Vít patron mimo jiné také kovářů, z doby kdy byla v okolí Broumova těžena a zpracovávána železná a měděná ruda.
Sv. Vít v kotli
V pozadí Svatovítský zámek
© Luděk Pitter 02/2007
Graficke pismenko Sousoší svatého Víta v kotli z roku 1749 se nachází při zámku, který majitelé statku Heimhausenové vybudovali a který po něm také nese název Svatovítský. Je spíše souhrou šťastného osudu, že se sousoší zachovalo ve slušném stavu do dnešních dnů.
Svatý Vít je nejčastěji pokládán za patrona České země ( tělo přivezl do Čech Karel IV.). V širším slova smyslu je však sv. Vít patronem mládeže, vinařů, hostinských, lékárníků, kovářů, saský a český. Zde už lze souvislosti najít. Zámek, při kterém se sousoší nachází sloužil v 18. a 19. stol také jako budova lesního a báňského úřadu, v době kdy byla v okolí Broumova těžena a zpracovávána železná a měděná ruda.
Sousoší stejně jako Svatovítský zámek najdete na jižním svahu pod centrem Broumova nad Hamerským potokem.