Na místě kostela stával dřevěný protestantský kostel. R.1724 byl zbourán a v letech 1725–1727 podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera postaven kostel nový. Nejcennější památkou otovického kostela je oltář v jižní střední kapli.
Graficke pismenko Obec Otovice leží ve východní části Broumovského výběžku, podél řeky Stěnavy. Otovice se poprvé připomínají r. 1300, kdy se oddělily od Velké Vsi s názvem "villa Ottonis" - Ottova nebo Ottonova vesnice.
Na místě dnešního kostela stával dřevěný kostel patřící protestantům a v roce 1724 byl zbourán. Současný kostel sv. Barbory byl postaven v letech 1725 – 1727 asi podle plánů Kryštofa Dientzenhofera, stavbu však vedl jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer.
Nejcennější památkou otovického kostela je oltář v jižní střední kapli. Reliéfy z oltářních křídel a další plastiky byly uloženy v depozitáři a v broumovském muzeu.

Otovice - kostel sv. Barbory
    Kostel byl postaven Kyliánem Ignácem Dientzenhoferem r. 1725-1726 na místě dřevěné kaple. Kylián Ignác použil pravděpodobně při stavbě starší návrh svého otce Kryštofa.
    Jaroslav Černín, 7.12. 2006

Náchod  (NA)