Pod rozhlednou na Růžovém vrchu v Hoře Svaté Kateřiny v r.1938 postaven pomník v podobě kamene s pamětní deskou. Věnován Antonu Güntherovi, německému krušnohorskému písničkáři, lidovému básníkovi a zpěvákovi.
Pomník Anton Günthera
Graficke pismenko Pomník, v podobě kamene s pamětní deskou, se nachází pod rozhlednou na Růžovém vrchu v Hoře Svaté kateřiny. Je věnován Antonu Güntherovi, což byl známý německý krušnohorský písničkář, lidový básník a zpěvák, který psal pro laika naprosto nesrozumitelným krušnohorským německým nářečím. Dodnes jsou jeho písně v německé části Krušnohoří velmi populární.
Vladimír Studecký, 17.8. 2006

Pamětní deska
    Pomník byl postaven v roce 1938 místním německým spolkem po písničkářově smrti. Na desce je nápis:"Fest stieh zen Volk,der Haamit trei! Anton Günther,1867-1937. Hier oben sang er mit uns seine Lieder." V českém překladu:"Pevně stojí národ věrný domovu! Anton Günther,1886-1937. Zde nahoře s námi pěl své písně." První věta textu je psána krušnohorským nářečím a pochází z Güntherovy písně "Vergaß dei Haamit net,"

Anton Günther
    Anton Günther se narodil r.1876 v Božím Daru. Bojoval v 1.světové válce, kde byl těžce raněn. Žil jako prostý chalupník a hudbou si jen vylepšoval skromné živobytí. Roku 1937 spáchal sebevraždu, jejíž pohnutky nebyly nikdy zjištěny. Pohřben je v Božím Daru a jeho hrob je dodnes hojně navštěvován ctiteli Güntherova díla. Jeho písně zlidověly a staly se téměř duchovním majetkem německého obyvatelstva hor.
    Vladimír Studecký-webové stránky, 17.8. 2006