Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Dolní Líštná, Dolní Líštná
Hrady.cz
Zaniklý zámek v dnešní okrajové části Třince vznikl za Beesů z Chrostiny v pol. 17. století v rámci panského dvora. Po r. 1793 ztratil sídelní funkci a sloužil potřebám dvora, později jako dělnická ubytovna. V 70. let. 20. stol. zbořen.
Prostory bývalého zámeckého dvora – zámek samotný stával v levé části snímku
Graficke pismenko Ačkoliv je současný Třinec moderně se rozvíjejícím městem, které žije především těžkým průmyslem, tak i on má svou historii sahající až do středověku. Ne vždy byly dominantami města velké průmyslové stavby a k nebi čnící komíny, i Třinec míval své historické dominanty. Třinec je složen z několika původně samostatných obcí a jednou z nich je Dolní Líštná. O původně samostatné a nerozdělené obci Líštné existuje písemný důkaz již z roku 1305. Byla vždy v majetku drobných slezských šlechticů. Patrně až za Beessoů z Chrostiny v polovině 17. století zde v rámci panského dvora vzniklo i menší šlechtické sídlo. Zámek, dá-li se ...

Historie Dolní Líštné a zámku
    Ves se připomíná již v soupisu desátků z roku 1305 a náležela tehdy šlechtici Svěntošovi, proto se také původní název obce uváděl jako Svensonova (Lessna Svessonis), (Lessna Principalis) později také Polská Líštná. Od počátku své existence byla Líštná alodním majetkem v držení těšínské šlechty. Ves byla původně jediná, na počátku 14. století byla rozdělena na dvě části – Horní, jinak knížecí či německou, a Dolní, poději také Polskou.

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 30.10. 2006