Hradiště

Markvarecká rovina, Hradisko
Zaniklé hradiště nad obcí Markvarec bylo vybudováno v pravěku ale dosud se nepodařilo určit do jaké kultury patřili jeho obyvatelé. Do současnosti se zachoval jen několik desítek metrů dlouhý pozůstatek valu s příkopem.
Torzo valu s příkopem.
© Prudký Martin, 12/2018
Graficke pismenko Pravěké hradiště jižně od vsi Markvarec, stálo na kopci zvaném Markvarecká rovina. Plochý vrchol má tvar lichoběžníku, jehož kratší horní strana je orientovaná k severozápadu. Zde, vpravém rohu u rekreačních chat, byl možná vstup do hradiště. O několik set metrů dál na západ se na okraji svahu zachoval nepatrný zbytek valu s příkopem. Val dnes převyšuje okolní terén jen asi o jeden metr a dlouhý je asi 50 až 100 metrů. Můžeme se domnívat, že torzo dodnes zachovalého valu bylo opevněním akropole ale osídlená mohla být celá plocha kopce jen se jeho fortifikace se nedochovala. V devedesátých letech minulého století zde nelezl Petr Meduna pravěké střepy ale jejich původ není dosud přesně určen.