Zřícenina hradu, založeného poč. 14. stol. Vítkovci, patrně pány z Rožmberka. R. 1427 Oldřich z Rožmberka prodal hrad Reinprechtovi z Walsee. R. 1464 v majetku Jana z Rožmberka. V klidnějších dobách ztratil na významu a zchátral. Od r. 1998 v péči OS Vítkův hrádek - opraven a od r. 2005 přístupný.
Hrad od přístupové cesty
Nejvýše položený hrad v ČR (1053 m n. m.), původně strážní hrad na solné stezce. Přístup je možný podél nádrže Lipno, nebo po červené turistické značce z osady Svatý Tomáš. V blízkosti je několik cyklostezek. Z vyhlídkové plošiny hradu je překrásná vyhlídka, při dobré viditelnosti je možné vidět i Alpy.
E.H. podle wikipedia.org, 11.3. 2013

Přístup k Hradu

Autem z Frymburku, přívozem do Frýdavy, nebo přes Lipno nad Vltavou, hráz přehrady, Přední Výtoň opět do Frýdavy. Potom dál po značené cestě do Svatého Tomáše, kde lze zaparkovat u kostela, nebo na dvou stáních o kousek dál v obci. Silnice z Přední Výtoně je úzká, plná vozidel a cyklistů. Je třeba všechny účastníky provozu respektovat, dodržovat rychlost a využít upravených rozšíření vozovky k míjení vozidel.

petr kaspar, 14.8. 2017

historie

Jak název naznačuje, založil hrad Vítek, patrně Vítek z Krumlova, připomínaný v l. 1220–1277. Podle novějších poznatků však hrad založili někdy na počátku 14. století Vítkovci, zřejmě páni z Rožmberka (Ilustrovaná encyklopedie českých hradů). Hrad plnil funkci pevnosti a správního střediska malého panství, jež sousedilo s dalším majetkem pánů z Krumlova a s panstvím vyšebrodského kláštera. Po vymření krumlovské větve Vítkovců stali se v r. 1302 držiteli Vítkova Hrádku páni z Rožmberka. Na sklonku 14. století patřilo k hradu 15 vesnic a sklářská huť. V té době, vyznačující se spory české šlechty s králem Václavem IV., se Vítkův Hrádek stal jedním z míst, kde dlel král jako zajatec r. 1394 na cestě do Rakous. Za husitských válek prodal r. 1427 Oldřich z Rožmberka hrad svému švagru Reinprechtovi z Walsee. Jeho syn Jan postoupil v r. 1464 Vítkův Hrádek s určitými podmínkami Janu z Rožmberka. Ve…  číst dále

Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Tomáš Durdík, Libri 2009; Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, kolektiv autorů, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986; E.H. podle www.vitkuvhradek.cz, 11.6. 2003

Tajemný střelec

Německý spisovatel Adalbert Stifter, rodem Šumavan, který prožil mnohou radostnou chvíli v rozvalinách Vítkova Kamene, umístil sem děj románu „Horský les“, prolnutého tesklivou poesií šumavských hvozdů. - Na Vítkově Kameni žil za třicetileté války rytíř Jindřich Vítkovic se svým synem a dvěma dcerami, Klárou a Johankou. Když přitrhli Švédové do jižních Čech, tu otec, jat obavou o milované dcery, přestěhoval je do srubu, skrytého na břehu jezera Plekna v klínu temných, hlubokých hvozdů. Sám se svým synem a posádkou setrval na hradě, odhodlán jsa hájiti ho do posledních sil. V odloučenosti od světa, avšak uprostřed krásné, neporušené přírody žily dcery v dřevěném srubu. Za ochránce měly starého otcova přítele Gregora, který lnul celou duší k rodnému kraji. Jen občas vystoupily po srázné, krkolomné cestě na skálu nad jezerem, aby odtud popatřily na svůj rodný hrad, vznášející se v modravé dáli jako mlžný přízrak. Do lesní idyly, rušené…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Další texty pověsti