Pramen Bílého Halštrova (Weisse Elster) asi 1,5 km po zelené tur. značce z obce Výhledy. Pramen je podchycen do jednoduchého jímacího zařízení pod žulovým památníkem.
Pramen Bílého Halštrova

Graficke pismenko Halštrov pramení mezi obcemi Výhledy a Dolní Paseky. U nás jde o celkem bezvýznamný potok (na území naší republiky měří jen 11 km), ale pramen je hojně navštěvován německými turisty, protože v Německu se řeka svým významem podobá Vltavě.
Pod názvem Weisse Elster protéká Adorfem, Plavnem, Gerou, Lipskem a u Halle se vlévá do řeky Saale.
Martin Karas , 27.5. 2010

historie

Úprava místa do dnešní podoby se datuje rokem 1898, kdy byl pramen vyčištěn a nad ním postaven zděný prameník. Vše o něm řeknou nápisy uvedené na prameníku: Vybudován roku 1898. Vybudoval Vogtlandský horský spolek. Obnova v letech 2000–2001. Pozemek pro postavení prameníku věnoval Fridrich Wilhelm Edler z Helmfeldu. Jeho erb nechali zřizovatelé umístit do čela památníku.
    Martin Karas, čerpáno z knihy Ašsko a Chebsko, nakladatelství Olympia v roce 2007, 27.5. 2010

přírodní scenerie