Pivovar v zadním traktu staré radnice ve Veselí nad Lužnicí, založen v 15. století. V r. 1894 vyhořel, a ačkoli byl brzo obnoven, roku 1896 byla zastavena výroba a v roce 1901 byl zrušen. Sladovnu poté užíval českobudějovický pivovar jako sklad.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Právo várečné je poprvé ve Veselí uváděno již roku 1362. Pivovar v zadním traktu staré radnice byl založen někdy v 15. století. Za své největší slávy dosahoval roční výstav 1500 hl, V roce 1894 areál pivovaru vyhořel, a ačkoli byl brzo obnoven, nenašel se nový nájemce. Proto byla v pivovaru roku 1896 zastavena výroba a v roce 1901 byl zrušen definitivně. Zbylou sladovnu si najal českobudějovický pivovar a nějaký čas ji využíval jako sklad piva.