Tvrz byla postavena ve 14. stol. R. 1353 zde seděl vladyka Oldřich z Dráchova a po něm Přibík. Přibíkovi potomci drželi tvrz do r. 1505, kdy ji bratři Ctibor, Hynek a Václav prodali Kateřině z Minsterberka. Ta ji připojila k řečickému panství svého zetě Adama z Hradce. Tvrz poté upravena na sýpku.
Tvrz v Dráchově
2002 ©Jiří Cukr
Graficke pismenko Přesně v půli cesty mezi Soběslaví a Veselím nad Lužnicí stojí vysoko nad řekou Lužnicí obec Dráchov a na jejím severním okraji za areálem zemědělského družstva pěkná věžovitá tvrz.
Ze železniční zastávky Řípec po červené značce asi 2 kilometry, z Veselí 7 kilometrů po stejné.
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Dráchovská tvrz byla postavena asi v průběhu 14. století. V roce 1353 tu sídlil Oldřich z Dráchova a po něm Přibík. V držení jejich potomků zůstala ves i s tvrzí s krátkými přestávkami až do roku 1505, kdy ji bratři Ctibor, Hynek a Václav prodali Kateřině z Minsterberka, jejíž dcera se provdala za Adama z Hradce, čímž byla tvrz přičleněna k jeho řečickému panství. Tvrz je zachovalá jednopatrová budova téměř čtvercového půdorysu

Tábor  (TA)
    Dráchov