Hrad prvně doložený r. 1155 patřil od počátku vratislavským biskupům. Od 13. století sloužil jako pokladnice a úkryt biskupů. Několikrát vypálen a přestavěn. V l. 1706-1707 vznikl tzv. Dolní hrad - zámek. V 19. stol. bylo zbořeno jihozápadní křídlo horního hradu. Dnes areál patří městu Otmuchów.
Otmuchów
Pohled od jihozápadu
© Luděk Vláčil 07/2020
Graficke pismenko Hlavními dominantami jihoslezského města Otmuchów (německy Ottmachau) je kostel sv. Mikuláše a sv. Františka Xaverského a hrad vratislavských biskupů se zámkem. V současnosti hrad slouží jako hotel s restaurací a tzv. Dolní hrad - zámek je využíván jako Městský a obecní úřad v Otmuchowě (Urząd Miasta i Gminy w Otmuchowie). Hradní věž slouží jako rozhledna. Město je známé také díky Otmuchovskému a Nyskému jezeru.

historie

Hrad v Otmuchově (polsky Otmuchów, německy Ottmachau) patří k nejstarším hradům Slezska. Historie hradu pravděpodobně sahá k založení vratislavské diecéze v roce 1000. Prvně je doložen roku 1155, kdy papež Hadrián IV. svěřil hrad a jeho okolí pod vládu vratislavských biskupů ochrannou listinou. V této nejstarší papežské listině pro Slezsko se uvádí 15 hradů včetně otmuchovského s přidruženým majetkem. Na základě zprávy kronikáře Jana Dlugosze

Luděk Vláčil- zdroj:http://www.zamek.otmuchow.pl, L. Kajzer, S. Kołodziejski, J. Salm: Leksykon zamków v Polsce,nakl. Arkady, Warszawa, 2003, https://de.wikipedia.org a další, 18.7. 2020

popis

Hrad byl založen na kopci tyčícím se nad údolím řeky Nysa Kłodzka, ležícím v severozápadní části města. Kopec se tyčí asi 30 metrů nad údolím řeky a byl jedním z mála v této oblasti. Jeho strmé svahy od západu a jihu byly obklopeny řekou Młynówka, která napájela biskupský mlýn. Ze severní a východní strany byly svahy mírné, takže zde vznikl suchý příkop, oddělující pevnost a hrad od osady a města. Již od 14. století byl hrad spojen s obranným

hrad přestavěný na zámek
    Polsko