Barokní most přes Moravici pochází přibližně z pol. 18. století. Jde o dvouobloukový most z neopracovaného lomového kamene označovaný jako most švédského typu. Výjimečnost mostu spočívá ve výrazném vyklenutí mostovky. Původně most bez zábradlí, dnes je na mostě novodobé řetězové zábradlí.
Barokní most přes řeku Moravici v obci Dolní Moravice
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Dolní Moravice leží 7 km severovýchodně od Rýmařova a 14 km západně od Bruntálu. Barokní most najdeme v severní části obce vlevo od silnice vedoucí z Karlovy Studánky do Břidličné.

popis

Barokní most přes řeku Moravici pochází přibližně z poloviny 18. století. Při stanovení data vzniku mostu se vychází z doby instalace sochy sv. Jana Nepomuckého, která nedaleko mostu stávala. Ta je datována rokem 1751. Jedná se o dvouobloukový most z neopracovaného lomového kamene. Označuje se jako most švédského typu. U nás je tato konstrukce dost ojedinělá. Výjimečnost mostu spočívá ve výrazném vyklenutí mostovky oproti běžnějším mostům. Ty