Kovová vyhlídková věž elegantního tvaru ve tvaru válce o výšce 28 m se 142 schody, jehož plášť se rozšiřuje směrem k základně, vybudována na vrchu Kotel u Rokycan v letech 2013-2014 podle návrhu Bc. Evy Králové a projektu Ing. Václava Hatlmana. Od května 2014 volně přístupná.
Rozhledna Kotel
© Jiří Špaček, 08/2016

Graficke pismenko Na vrch Kotel (575 m n. m.), který se nachází jižně od Rokycan na katastru obce Kamenný Újezd, vede ze dvou stran modrá turistická značka. Umožňuje přístup od rokycanského nádraží ulicí Kotelskou až na vrchol a tato trasa měří cca 5 km. Z opačné strany tatáž značka vede od železniční zastávky Kamenný Újezd u Rokycan na regionální trati 175 z Rokycan do Nezvěstic. Pokud si cestu zkrátíme po silnici vynecháním úseku modré kolem hřebene Kotlíku, je trasa dlouhá jen asi 4 km. Motoristé pro návštěvu rozhledny využijí silnici III. třídy Rokycany-Veselá, která prochází sedlem mezi Kotlem a bočním hřebenem zvaným Kotlík. V nejvyšším místě je tu zřízeno parkoviště. ...
6.8. 2016

historie

První rozhledna na vrchu Kotel byla vybudována v r. 1895 zásluhou rokycanského odboru Klubu českých turistů. V r. 1909 však musela být tato dřevěná šestipatrová stavba, nazývaná Krásná vyhlídka, odstraněna, protože její dřevěná konstrukce byla napadena hnilobou. Pokusy o její obnovu zůstaly z finančních důvodů bez úspěchu. Později byl na Kotli vybudován vojenský ocelový stožár se signálním osvětlením pro leteckou dopravu, který sloužil svému

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Rokycany a informačních tabulí), 6.8. 2016

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska

Český trampík v hrabství Kent a East Sussex

Teplice jsou kolébkou lázeňství díky jedné krásné ženě s podnikavým duchem

Záhada bratrského oltáře, tajných mší evangelické církve a anděl smrti

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Kamenný Újezd