Hrady.cz
Eiffelova věž je ocelová věž v Paříži, v současnosti nejznámější pařížská dominanta. Byla postavena v letech 1887 až 1889 a až do roku 1930, kdy byl dostavěn Chrysler Building, byla s výškou 300,65 metru nejvyšší stavbou světa. Dnes měří včetně antény na vrcholu 324 metrů.
Graficke pismenko Národní symbol, který Paříž získala na konci 19. století, dodnes zůstává nejnavštěvovanější dominantou.
Eiffelova věž bývá otevřena každý den a její otevírací doba se v závislosti na sezóně mírně mění. V hlavní sezóně, v období od 15. června do 1. září, bývá otevřena od 9 hodin ráno do půlnoci, po zbytek roku pak zpravidla od 9:30 do 23:00.
Nahoru se můžete dostat dvěma způsoby: pohodlnější variantou je výjezd výtahem, pro fyzicky zdatné se nabízí levnější a většinou také rychlejší výstup po schodech. Po schodech se dostanete pouze do prvních dvou pater, do třetího pak jezdí jen výtahy.

historie

První plány stavby byly zahájeny už v roce 1878. Stavba probíhala v letech 1887 až 1889 jako vstupní brána ke Světové výstavě 1889 a jako symbol oslav 100 let od Francouzské revoluce. Stavba věže se původně předpokládala na 14 měsíců, nakonec se však skoro zdvojnásobila na 26 měsíců a její cena prodražila o 1,5 milionu franků. Na věži pracovalo 150 dělníků v továrně v Levallois-Perret na okraji Paříže a 150 až 300 dělníků na místě. Přímo na