Kostel Navštívení Panny Marie je poprvé zmíněn roku 1346, kdy sloužil sklářům z okolí. V této době byl pravděpodobně dřevěný. Z kamene byl postaven až po třicetileté válce. Obdélná jednolodní stavba má pětiboký závěr s osově umístěnou sakristií. V současné době bez využití.
© Prudký Martin, 08/2012
Graficke pismenko Kostel se nachází na západním okraji obce, vlevo od silnice pod svahem. Obec má nejen silniční, ale i železniční spojení z Mostu. V meziválečném období vedla železnice do sousedního Saska, ale dnes na německé straně chybí několik desítek metrů kolejí. Je zde také silniční hraniční přechod do SRN.
Prudký Martin, 16.8. 2012

historie

Jméno obce má možná prastarý, praevropský, dodnes ne zcela jasný význam nebo může být složeninou starohornoněmeckého výrazu "milti"" (bohatý, hojný, štědrý) a členu – awa (voda). Znamenalo by tedy vodní tok nepostrádající vodu. Podobné názvy se zachovaly na území východního Německa ve tvaru Mulde. Moldava byla osídlena již od mladší doby kamenné a první písemná zmínka pochází z roku 1392 v souvislosti se sklářskou výrobou. Jedná se o účetní

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - E. Poche, 16.8. 2012

popis

Kostel Navštívení Panny Marie je obdélná, jednolodní budova, zakončená na východní straně pětibokým presbytářem, na nějž navazuje čtvercová sakristie. Hranolová věž se tyčí nad hlavním průčelím na západní straně a je ukončena cibulí. Loď má plochý strop, přičemž presbytář je zaklenut křížovou klenbou. Kostel není využíván k bohoslužbám, přesto je vcelku v dobrém stavu.

Teplice  (TP)
    Moldava