Kostel Nanebevzetí Panny Marie se štíhlou hranolovou věží přisazenou k vysoké protáhlé lodi je situován na jihozápadním okraji obce. Kostel pozdně románského až raně gotického původu byl barokně upraven a je známý zdobnými varhany z r. 1703.
kostel Nanebevzetí Panny Marie, pohled od jihu
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie je původně gotický farní kostel, prvně připomínaný roku 1352. Tvoří dominantu obce. V polovině 17. století byl kostel zbarokizován, ale zachovaly se některé gotické fragmenty. Roku 1952 kostel vyhořel a roku 1957 byl obnoven.
Kostel je jednolodní stavbou s polygonálním presbytářem. Na severní straně je sakristie. Klenba je dnes betonová. Věž je přistavěna k západní části lodi.
Varhany uvnitř kostela jsou z roku 1703. Jsou jediným signovaným nástrojem výjimečného a významného kralického varhanáře Gottharda Welzela. Unikátní jsou zdobené píšťaly, které nemají v Čechách obdoby a také mimořádně působivé akantové řezby.

Příbram  (PB)
    Třebsko