Objekt pocházející pravděpodobně z počátku 15. století byl do dnešní podoby přestavěn kolem roku 1750. Sloužil obsluze nejvýše položeného chovného rybníka v Čechách, který je i jedním z nejstarších v zemi (1370). Bašta byla opravena roku 2008.
Bašta od severozápadu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Pohyb po okolí bašty a rybníka podléhá vzhledem k poloze ve vojenském újezdu Boletice jistým omezením. Legální příjezd autem je možný jen jedinou silničkou od Hodňova, spojení hromadnou dopravou zajišťuje železniční zastávka Hodňov na trati České Budějovice - Volary (asi 100 m východně od bašty).

Rybářská bašta u rybníka Olšina
    Rybník Olšina založili mniši zlatokorunského kláštera ve vysoko položené části svého rozlehlého panství zřejmě kolem roku 1370. Je tak jedním z nejstarších a zřejmě nejvýše položeným velkým rybníkem v Čechách. Pravděpodobně počátkem 15. století byla pro jeho obsluhu postavena budova, zvaná tradičně baštou. Její současná podoba pochází z 18. století. Po roce 1945 zchátrala, roku 2007 začal její majitel podnikat kroky k její demolici. Té zabránilo

Ivan Grisa, dle tabule u budovy bašty, 18.4. 2011
    Rybník Olšina
    Rybník o rozloze 120 hektarů na levém přítoku Vltavy zadržuje sypaná hráz o délce 400 m a výšce až 6,40 m. U budovy bašty lze dodnes rozeznat místo, kde se roku 1790 protrhla, což způsobilo povodňovou vlnu, jejíž následky sahaly až k Praze. Rybník dnes leží v areálu vojenského újezdu Boletice.

technická památka
     Český Krumlov  (CK)