Romantická a stavba ve tvaru válcové věže jako strážní hrádek nad terasovitými vinicemi. Zbudovám roku 1860 pro jaroslavického pána na Jehněčím kopci, na kterém byly zakládány vinice pro jaroslavický zámek.

Lampelberk

Graficke pismenko Hrádek Lampelberk byl zbudován r.1860 pro jaroslavického pána. V překladu Hnízdecký – Jehněčí kopec. Je postaven na kopci a v jeho blízkosti jsou zde v r. 1861 zakládány terasovité vinice pověstné znamenitým vínem pro Jaroslavický zámek. Hrádek postaven jako bůda ve vinicích, kam se v čas vinobraní sjížděli vinaři a obchodníci ve velkém počtu a platili víno dobře.
Anežka Helánová, 8.12. 2007

popis

Hrádek Lampelberk byl zbudován na kopci (Jehněčí kopec) mezi terasovitě založenými vinicemi na tzv. trati Lampelberk. Tato oblast byla již od založení osady Ječmeniště (1787) pověstna znamenitým vínem. V čase vinobraní se tam sjížděli vinaři a obchodníci s vínem ve velkém počtu a "dobře platili". Hrádek byl postaven jako "bůda ve vinicích". Přístup na výše uvedený hrádek je mezi obcemi Dyjákovičky – Hnízdo. Asi uprostřed této trasy je