Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Luby, Luby
Hrady.cz
Torzo zámku. Postaven koncem 17. stol. pány z Písnice, později vystřídal více majitelů, koncem 19. stol. přestavěn. Po r. 1945 sloužil k ubytování pohraničníků, poté sklad státního statku, který jej nechal zchátrat a roku 1988 z větší části zbořit.
Zámek v Horních Lubech
Graficke pismenko Zámek je zřícenina, obě patra se propadla do přízemí. Vedle zámku je golfové hřiště. Nejlépe se tam lze dostat vlakem do Lubů u Chebu a pak pešky směrem ke státní hranici. Poměrně rozsáhlá stavba je bohužel totálně zarostlá bolševníkem, tudíž přístup k ní může být vzhledem k vlastnostem této rostliny nepříjemný – šťáva bolševníku způsobuje, že kůže je velmi citlivá na sluneční svit.
Luby jsou zajímavé svou houslařskou tradicí. Poblíž – cca 3 km – je také Vysoký kámen, ze kterého jsou daleké výhledy.
6.8. 2010

Bourání
    Zřícenina zámku velice brzy zmizí ze světa, je bourán, už zbývá jen jedna boční zeď.
    Jan Pospisil , 25.3. 2017

dějiny zámku
    Zámek vystavěl Jan František Ferdinand z Písnice ve druhé polovině 17. století. Jednalo se o obdélnou patrovou stavbu krytou mansardovou střechou, k níž se v nárožích připojovala minimálně dvě boční křídla, jedno z nich s kaplí. Vystřídalo se v něm několik desítek majitelů (např. Selbové, Hoyerové, Korbové) a prošel nekolika stavebními úpravami. Na přelomu 19. a 20. století dal majitel Arthur von Rosenkranz zámku podobu, kterou znala většina

Brožura, doplněno redakcí, 31.3. 2006