Hrady.cz
Na místě staršího dřevěného opevnění postavený kamenný románský hrad (kol. r. 1200), chránící zřejmě tuto část Vitorazska proti Čechám. Dochován jednolodní kostel sv.Jana Křtitele s apsidou, příkopy, valy a zbytky zdiva odhalené archeologicky.
Nejlépe je Pomezí přehledné z věže hradu Landštejna
Graficke pismenko Mezi méně známé avšak historicky velmi pozoruhodné památky Novobystřicka patří i zbytky starého hradu Pomezí (Marklu), ležícího jen několik set metrů vzdušnou čarou od mnohem známějšího a mladšího Landštejna na severovýchodním okraji vísky Pomezí, v těsné blízkosti silnice na Klášter a Novou Bystřici. Spíše než zbytky hradu upoutá návštěvníka dochovaný románský kostel sv. Jana Křtitele, dobře viditelný i z vyhlídky na velké věži blízkého Landštejna. Odtud si zbytky hradu na Pomezí můžete prohlédnout z ptačí perspektivy nejlépe, neboť je jinak oplocen a veřejnosti nepřístupný. V celém areálu bývalého hradu na Pomezí probíhají v současnosti terééní úpravy a rekonstrukce kostela.
Filip Matoušek, 1.9. 2006

Historie a popis hradu
    Podle výsledků archeologického průzkumu lokality zde existovaly dřevěné stavby a valové opevnění již koncem 12. století, pravděpodobně k ochraně zdejší části Vitorazska, která byla v důsledku chebského míru po r. 1179 odtržena od Čech a tvořila tehdy součást Rakous. Již někdy kolem roku 1200 bylo započato s výstavbou kamenného hradu, hradní kostel sv. Jana Křtitele je pak poprvé doložen k roku 1232. Je to protáhlá jednolodní stavba v