Velkolepý farní kostel v Postoloprtech postavil v místech někdejšího benediktinského kláštera v letech 1746–53 A. Altomonte mezi zámkem, náměstím a starším kostelem sv. Františka. Jeho obvodové zdi se zachovaly ve stodole děkanství.
Graficke pismenko Kostel dominuje hlavnímu postoloprtskému náměstí. Příjezd autem od silnice I/7 po místní komunikaci kolem bývalého pivovaru, parkovat lze přímo na náměstí. Zde zastavují i autobusy linek z Loun, Mostu a Žatce. Železniční stanice (tratě Most - Žatec a Louny - Postoloprty) se nachází asi 400 m severozápadně.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v pondělí, středu a čtvrtek od 8.00, v úterý a pátek od 17.00, v neděli od 8.30.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech
    Barokní dominanta Postoloprt vznikla v letech 1746–53 podle projektu Antonia Altomonteho mezi zámkem a náměstím. Převzala tradici mariánského zasvěcení, které míval chrám zdejšího benediktinského kláštera Porta apostolorum (Brána apoštolů), jenž stával ve stejných místech od 11. století do roku 1420. Tehdy byl zničen spojenými vojsky Loun a Žatce a řeholníci uprchli do sesterského kláštera v Saské Kamenici (Chemnitz). Klášterní budovy zanikaly

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 3.1. 2010

Louny  (LN)