Hrady.cz
Pozdně gotický kostel sv. Martina byl postaven v letech 1461–1463 a nahradil tak starší stavbu z 13. stol. zasvěcenou stejnému světci. Později několikrát upravován. Uvnitř je uložena rakev s ostatky sv. Valentýny.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Drosendorf nebo též Drosendorf an der Thaya (česky Drozdovice nad Dyjí) leží na skalním ostrohu obklopeném řekou Dyjí ve spolkové zemi Dolní Rakousy nedaleko hranice s Českou republikou. Chloubou tohoto městečka je zejména téměř kompletně zachovalé středověké opevnění, které je nejdochovanějším v celém Rakousku. Podél hradeb vede 2 km dlouhá poznávací stezka. K opevnění přiléhá areál zámku, jenž byl původně hradem navazujícím na systém městských hradeb. Na náměstí stojí římskokatolický kostel sv. Martina (německy St. Martin) z 15. stol. Městskému kostelu (německy Stadtkirche) se přezdívá také trhový kostel (německy Marktkirche). Někdy je uváděn jako farní, ale farní ...

historie

První zmínka o sakrální stavbě na území města, v původní osadě, pochází z roku 1153, kdy Oldřich z Perneku daroval nově založenému klášteru v Jeruši (Geras) drozdovický farní kostel zasvěcený sv. Oldřichu z Augšpurku (později sv. Petra a Pavla) v dnešní místní části Drosendorf Altstadt. Po vzniku moravského města Jemnice založil Fridrich II. Babenberský kolem roku 1240 na vysokém ostrohu nad původní osadou opevněné město s hradem a kostelem sv.

Luděk Vláčil - zdroj: https://de.wikipedia.org, http://www.drosendorf.at, http://koelledablog.blogspot.cz a další, 25.9. 2016