zámek Borčice

kaštieľ Šipekyovcov
Nevelký zámek byl postaven v r. 1814 na starších základech. V r. 1840 klasicistně přestavěn. Poslední majitelka byla baronka Alžbeta Šipekyová. V r. 1945 znárodněn a od r. 1947 využíván jako škola a kanceláře. V l. 2007-2010 zrekonstruován. Dnes je v soukromém vlastnictví a slouží jako restaurace.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Nevelké šlechtické sídlo se nachází na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Ilava v obci Borčice na Pováží, v jihozápadní části Ilavské kotliny severovýchodně od města Nemšová. Obec se nachází v turisticky atraktivní krajině v blízkosti chráněné krajinné oblasti Biele Karpaty. V okolí je hned několik zajímavých přístupných památek. Mezi ty nejzajímavější patří nepřehlédnutelný Trenčianský hrad, zřícenina opevněného kláštera benediktinů u Skalky pri Trenčíne, zříceniny hradů Lednica a Vršatec nebo zámek v Dubnici nad Váhom s rozlehlým parkem, jemuž dominuje zajímavá kamenná stavba.

historie

Ves je prvně zmiňována jako Villa Bork v roce 1238, kdy byla součástí trenčínského panství. V 14. století je zmiňován zemanský rod z Borčice. Někteří zemané zastávali ve středověku vysoké funkce ve správě Trenčínské stolice. Z roku 1479 pochází zpráva, v níž se zmiňuje Peter z Borčice jako stoliční notář, v roce 1536 je zmínka o Bartoloměji Borčickém a z roku 1571 o trenčínském hejtmanovi Jánu Borčickém, který se stal i stoličním hejtmanem.

Luděk Vláčil - zdroj: :700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010, http://www.villa-bork.com, https://sk.wikipedia.org a další, 3.8. 2016

popis

Kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) je jednopodlažní, trojtraktová, obdélníková, klasicistní, zděná budova se středovými rizality. Jeho venkovní fasády jsou prolomeny okny, která mají nadokenní štukový vějířový motiv a před hlavní fasádou je terasa. Zámek je obklopen parkem, který rozděluje na dvě části silnice procházející těsně před zámkem.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko