Původně dřevěný kostel byl prvně zmiňován v r. 1384. Později několikrát zanikl a byl znovu obnoven. V l. 1600-1613 postaven zděný kostel. Později v l. 1699-1713 přestavěn a v l. 1776-1779 získal současnou barokní podobu. Z 18. stol. pochází i budova fary. V 19. a 20. stol. kostel opravován.
Kostel během rekonstrukce v r. 2016.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Barokní jednolodní farní kostel Božího Těla (kościół Bożego Ciała) navazující krytou chodbou na zámecký komplex se nachází ve městě Międzylesie (česky Mezilesí, též Středolesí, německy: Mittelwalde) v jihozápadním Polsku, v Dolnoslezském vojvodství na řece Kladská Nisa u hranic s Českou republikou. Městečko obklopují svahy Bystřických hor na západě a masiv Králického Sněžníku na východě. Kromě již zmíněného zámku a kostela se zde nachází množství dalších památek jako například mariánský sloup na náměstí Svobody (plac Wolności) z r. 1698, hřbitovní kostel sv. Barbory a činžovní i tkalcovské domy z 18. a 19. století nebo bývalý novogotický evangelický kostel z let 1889 -1900. U zdejšího nádraží je vyhlídka s dalekým výhledem a městem prochází množství turistických cest.

historie

Kdy Międzylesie (česky Mezilesí) vzniklo, není známo. Předpokládá se, že ves v těchto místech existovala již v 11. století a někdy v letech 1249-1290 byla povýšena na město. Jisté je, že se Mezilesí v roce 1264 stalo správním sídlem zboží a roku 1294 je již zmiňováno jako město. Tehdy jej král Václav II. s okolním panstvím daroval lénem cisterciáckému řádu (latinsky Ordo Cisterciensis, OCist.). Snad již v té době zde stála i sakrální stavba. V

Luděk Vláčil - zdroj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_Bożego_Ciała_w_Międzylesiu, http://www.szlakikulturowe.dolnyslask.pl/ a další, 26.7. 2016