Fialův mlýn

mlýn u Fialů, Rudský mlýn
Není známo, kdy byl mlýn založen ani do kdy fungoval. Poprvé je zmiňován r. 1755. V r. 1834 měl půdorys písmene L se dvěma samostatně stojícími dřevěnými budovami a poháněla jej voda z mlýnského náhonu napájeného říčkou Huntavou. Posledním mlynářem byl jistě nějaký Fiala. Dnes mlýn slouží rekreaci.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Mlýn stojí o samotě na rozcestí na západním břehu říčky Huntavy, asi 1 km západním směrem od Řešova v lokalitě národní přírodní památky Rešovské vodopády v oblasti Hrubého Jeseníku. Kolem mlýna prochází tři turistické stezky, zelená, žlutá a červená. Největší zdejší turistickou atrakcí jsou bezesporu Rešovské vodopády. Za zmínku však stojí také zřícenina hradu Rešov, nacházející se na vrchu nad soutokem Huntavy a Tvrdkovského potoka. Z hradu již toho však bohužel příliš nezbylo. K dalším turistickým zajímavostem v okolí patří zřícenina Rabštejn ležící v nedaleké Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, zámek Janovice nebo hrad Sovinec.

historie

O mlýně se nedochovaly téměř žádné informace. Není známo, kdy byl založen ani do kdy fungoval. Poprvé je zmiňován v roce 1755 pod názvem Eisenbergmühle, tedy Rudský mlýn. Ruda (dříve Železná nebo též Německá Ruda, německy Deutsch Eisenberg) je nyní místní částí obce Tvrdkov. Pod stejným názvem je v roce 1834 mlýn zakreslen na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska (1824-1843). V té době se jednalo o zděný objekt na

Luděk Vláčil- zdroj: http://archivnimapy.cuzk.cz, http://vodnimlyny.cz a další, 4.6. 2016