hrad Karpień

Karpenstein
Hrad byl založen zřejmě v 1. pol. 14. stol. k ochraně obchodních cest. Prvními držiteli byly Glaubitzové. Poslední hradní pán byl rytíř Hynek Krušina, jenž koncem 1. pol. 15. stol. plenil okolí. Proto byl hrad dobyt a pobořen. V r. 1513 definitivně zničen.
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Zřícenina hradu Karpień (německy Karpenstein) se nachází v jižním Polsku v Dolnoslezském vojvodství v okrese Klodzko na vrchu Karpiak (782 m n. m.) ve Zlatých horách nedaleko lázeňského města Lądek-Zdrój (německy Bad Landeck, česky Landek) v blízkosti státní hranice s Českou republikou. Mezi zbytky zdí lze dodnes najít stopy po turistickém ruchu z přelomu 19. a 20. stol. Některé kameny jsou označeny letopočty vyrytými návštěvníky a z předválečného období je zde i kamenná lavice. I když se dá k hradu dostat po turistických cestách pěšky i z České republiky, nejvhodnější cesta vede z polského lázeňského města Lądek-Zdrój. Na konci ...

historie

Hrad byl založen na strategickém místě k ochraně obchodních cest, které tudy ve středověku procházely. Nejvýznamnější cesta vedoucí z Kłodzka přes Karpień do Javorníku a dále na Moravu se nazývala Solną Drogą podle soli, která se po ní dovážela. Hrad spolu s hradem Homole a Rychleby tvořil také obranný systém této části Slezska. Prvními známými vlastníky hradu byly Glaubitzové, jimž byl majetek koncem 1. poloviny 14. století přidělen jako léno

Luděk Vláčil- zdroj: https://www.palaceslaska.pl/index.php/indeks, https://pl.wikipedia.org, http://ladekzdroj.w.interiowo.pl, http://www.zamki.pl/? a další, 27.10. 2016