Autorem sloupu se sousoším Piety z roku 1701 je sochař J. K. Vetter. Jedná se o hladký sloup, solitér. Použit byl křídový pískovec z Lounska.
Graficke pismenko Město Postoloprty se nachází v okrese Louny na levém břehu Ohře zhruba 7 km západně od Loun pod někdejším slovanským hradištěm Drahúš. Má přes 4700 obyvatel a prochází kolem něj silnice I/7. Na místním nádraží se stýkají tratě 114 do Lovosic a 123 z Mostu do Žatce.
28.5. 2017

historie

Autorem tohoto sochařského díla z roku 1701 je J. K. Vetter. Dolní část dvoustupňového soklu je osazena postavami světců (Šebestián, Vít, Václav a Florián v rozích, ležící Máří Magdalena). Mezi nimi se tyčí vysoký sloup se sousoším Piety, zhotovený z lounského pískovce.

popis

Mariánský pietní sloup pochází z 18.století. Jedná se o hladký sloup, solitér. Použit byl křídový pískovec z Lounska. Bližší okolnosti vzniku díla se nepodařilo zjistit, ale tento ikonograficky málo běžný sloup s Pietou se patrně neváže k moru.
    čerpáno z knihy: Mariánské a morové sloupy Čech a Moravy-Jiří Slouka, 28.5. 2017

socha, monument