Gotický kostel poprvé připomínaný 1361. Přestavba 1413, kdy zřejmě přistavěna "zámecká kaple" Archanděla Michala. V lodi rákosový strop z roku 1824, západní průčelí později novogoticky upraveno.
Hlavní (západní) průčelí
Vpravo v pozadí věž zámku a zvonice.
Graficke pismenko Stráží nad Nežárkou prochází silnice I/34, městečko leží přibližně v polovině cesty mezi Třeboní a Jindřichovým Hradcem. Parkování na náměstí bez poplatku. Zde je i autobusová zastávka. Ideální východisko pro pěší i cyklistické túry po širokém okolí.
Ivan Grisa , 22.3. 2009

Kostel svatých Petra a Pavla ve Stráži nad Nežárkou
    Gotický kostel poprvé připomínaný 1361. Přestavba 1413, kdy zřejmě přistavěna "zámecká kaple" Archanděla Michala. Loď má rákosový strop z roku 1824, západní průčelí bylo později novogoticky upraveno. Bezvěžová jednolodní stavba stojí pod východní částí náměstí, nad mostem přes Nežárku.
    Ivan Grisa, dle kol.: Umělecké památky Čech, část 3. [P/Š], Academia, Praha 1980, 22.3. 2009

popis

Jednolodní gotický kostel s kaplí, přistavěnou k jižnímu boku lodi. Hlavní průčelí novogoticky upraveno, s vysokým trojúhelníkovým štítem. Závěry kostela i kaple s opěráky, vysoké střechy, nad závěry zvalbené, u kaple polovalba. Původně zřejmě dvojlodí (možná jen plánováno), od roku 1824 plochý rákosový strop. Presbytář a kaple Archanděla Michala jsou sklenuty křížovými klenbami, v závěrech paprsčitými. Zachovány prvky gotického zařízení

Ivan Grisa, dle kol.: Umělecké památky Čech, část 3. [P/Š], Academia, Praha 1980; Dobroslav Líbal: Katalog gotické architektury v České republice do husitských válek, Unicornis, Praha 2001, 22.3. 2009