Moje místa 0
Most postavený v l. 1814-1816 jako ochrana před záplavami silnice do Lipska. Délka mostu je 272 m a má 40 oblouků. Most je mírně prohnutý. Je významnou technickou památkou.

Louny - Inundační most

Graficke pismenko Byl postaven v letech 1814-1816, jako důležitá část silnice do Lipska, pole mezi Dobroměřicemi a Louny byla totiž často vystavene záplavám a proto byla snaha udržet důležitou komunikaci sjízdnou. Most má 40 oblouků a je 272 metrů dlouhý.
Jaroslav Černín, 11.12. 2006

historie

Na silnici I/28 vedoucí z Loun do Mostu a Teplic, na severním okraji Loun, se nachází 272 metrů dlouhý inundační (záplavový) most. Pole a louky mezi Louny a Dobroměřicemi byla totiž často vystavena záplavám, a proto byla snaha udržet komunikaci sjízdnou. Proto byl postaven v letech 1814 až 1816, tehdy na silnici z Prahy do Lipska, záplavový most. V případě zvýšené hladiny řeky měl umožnit bezpečný přechod přes řeku Ohři. Toto si uvědomovali