Kamenná boží muka se skládají z různě starých částí. Mladší toskánský sloupek bez krycí desky je barokní ze 17. století. Kaplice má znaky pozdně gotického tvarosloví a je datována do poloviny 16. století. Na vrcholu je kovový křížek, v mělkých nikách obrázky světců. Památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 04/2015
Graficke pismenko Kardašova Řečice (německy Kardasch Retschitz) leží 12 kilometrů západně od Jindřichova Hradce na železniční trati spojující Jihlavu a Veselí nad Lužnicí. Město je poprvé uváděno roku 1267. Název vznikl dle nedalekého rybníku Kardaš a potoku Řečice, který z tohoto rybníku vytéká. V obci se nachází mimo jiné zámek, zbytky tvrze Babky a židovský hřbitov. Město leží na hranici CHKO Třeboňsko.
20.11. 2019

historie

Kamenná boží muka se skládají (poměrně nezvykle) ze dvou různě starých částí. Mladší žulový toskánský sloupek bez krycí desky je pravděpodobně barokní, ze 17. století. Kaplice vykazuje znaky pozdně gotického tvarosloví včetně náznaku průniku stříšek a je datována do poloviny 16. století. Na vrcholu je tepaný dvouramenný křížek, v mělkých nikách jsou novodobé obrázky světců. Boží muka jsou památkově chráněna od roku 1958.
    křížek, boží muka
     Jindřichův Hradec  (JH)