Barokní zámek přestavěný z gotického hradu. Majitelé byli páni z Vrbna. V pol. 16. st. byl renesančně upraven na zámek, přistavěno arkádové nádvoří, hodinová věž. V 18. st. byl upraven barokně.
Vstupní průčelí
Graficke pismenko Budova zámku ve tvaru kruhové výseče stojí téměř ve středu města. Zámek vznikl přestavbou z pozdně gotického hradu a začátky přestavby se datují již od 2. poloviny 16. století. Jednalo se převážně o renesanční stavbu s arkádovým nádvořím. V 18. století zámek prošel ještě barokní přestavbou. Dominantu zámku tvoří 61 m vysoká, osmiboká věž s hodinami.
Při zámku je rozsáhlý park s objektem salla tereny a zbytky městských hradeb s baštami.

Expozice zámku jsou přístupné s průvodcem.
    Helena Dvořáková , 22.10. 2016

Z historie
    První zmínka o hradu je z r. 1506, kdy krnovská kněžna Barbora a Jiří ze Šelmberka prodali bruntálské panství pánům z Vrbna. Bruntálští z Vrbna začali ve 2. polovině s přestavbou hradu na renesanční zámek. V r. 1621 bylo Janovi z Vrbna panství zkonfiskováno za účast ve stavovském odboji a poté prodáno Řádu německých rytířů. Zámek se stal osobním majetkem velmistra, který zde však většinou nesídlil a zastupoval ho místodržitel. Za třicetileté

Helena Dvořáková (podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava), 22.10. 2016

hrad přestavěný na zámek
     Bruntál  (BR)