Klasicistní budova s mansardovou střechou byla postavena kolem r. 1800. První zmínky o farnosti v Častrově jsou z r. 1350, kdy zde nechal Dobeš z Bechyně postavit kostel sv. Mikuláše a zřídit při něm farnost. Farnost byla později zrušena a obnovena r. 1761 (od tohoto roku jsou zde vedeny matriky).
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Obec Častrov (německy Tschastrow) leží 14 km jižně od Pelhřimova. První písemná zmínka pochází ze samého počátku 14. století, kolem roku 1300. Kostel a farnost jsou zde uváděny roku 1350. Kromě fary je zde původně gotický, barokně přestavěný kostel sv. Mikuláše, hodnotná gotická žulová boží muka a památkově chráněná secesní budova školy. V nedalekém Metánově, který je součásti obce, je Muzeum Jakuba Hrona Metánovského. Obcí prochází zelená turistická značka.
7.7. 2019

historie

Klasicistní budova s mansardovou střechou byla postavena kolem roku 1800. První zmínky o farnosti v Častrově jsou z roku 1350, kdy zde nechal Dobeš z Bechyně postavit kostel sv. Mikuláše a zřídit při něm farnost. Plebánie později zanikla a obec byla přifařena ke Kamenici nad Lipou. Farnost byla obnovena roku 1761 (od tohoto roku jsou zde vedeny matriky) a na počátku 19. století získala novou faru. Prvním farářem obnovené častrovské plebánie

popis

Areál fary se skládá z přízemní klasicistní budovy s mansardovou střechou, dvou křídel hospodářských objektů, ohradní zdi s bránou a brankou a farní zahrady. Původní evidenční list kulturní památky uvádí jako součást památky zděný altán ve farní zahradě s hodnotnou výmalbou znázorňující zbořený častrovský zámek a další motivy z okolí obce, novější zdroje však už tento altán neuvádějí. Za nejhodnotnější součást interiéru je považována největší