Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Goodrich
Hrady.cz
Hrad poprvé zmiňován v letech 1101-1102. V pol. 12. stol. v majetku Richarda de Clare. V letech 1189-1219 v držení Viléma Maršála. Přestavěn ke konci 13. stol. Majetek Talbotů v letech 1326-1619. Obléhán parlamentním vojskem v roce 1646, poté zbořen.
Hlavní obrázek místa
Jižní fronta hradu. Starší JV věž napravo má skarp s bodci vyšší. JZ věž nalevo pochází ze závěrečného období tohoto druhu skarpu kdy už bodce tak vysoko nedosahovaly.
Graficke pismenko Zříceniny hradu Goodrich [Gudrič] stojí na severním konci terénního hřbetu nad řekou Wye v západní Anglii, v hrabství Herefordshire, jen pár kilometrů od hranice s Walesem. Hrad upoutá elegantní krásou svých válcových věží se čtverhrannými skarpy. Tuto krásu umocňuje ostrá červená barva pískovce, ze kterého je hrad postaven spolu s obnaženým skalním podložím. Alegorii barev a tvarů dále doplňuje starý hradní donjon, který je naopak šedé barvy. Oblast, ve které hrad leží, je poněkud vzdálená od větších měst a tudíž hůře dostupná, zvláště za použití veřejné dopravy. Návštěvu hradu je ale možno spojit s významným hradem Raglan ve Walesu. Autobusové spojení ...
Pavel Semple, 3.5. 2017

historie

Hrad byl postaven poblíž důležitého brodu přes řeku Wye na obchodní trase mezi Anglií a Walesem. Hradu mohlo předcházet hradiště z doby železné (800 př. n. l.–43. n. l). Pozemková kniha Domesday Book z roku 1086 uvádí Godrika Mappesona jako majitele zdejších pozemků. Dnešní hrad nese právě jeho jméno. Godrikův hrad je zmiňován v letech 1101-1102, nemusel ale stát na dnešním místě. Po Godrikovi přešel hrad na Viléma fitz Baderona. V následující

Pavel Semple, zdroj: (J. Ashbee, Goodrich Castle, Pureprint Group Ltd, 2014)., 3.5. 2017

popis

Na anglické poměry není Goodrich svou rozlohou nijak veliký. Jde o kompaktní, téměř čtvercovou dispozici o stranách přes 50 m (bez příkopu). Hrad byl ve své nejstarší podobě donjonového typu, ke konci 13. stol. a na začátku 14. stol. byl ale rozsáhle přestavěn na francouzský kastel. Francouzský kastel je typ hradu s válcovými věžemi, které vystupují před hradbu a umožňují tak boční ostřelování nepřítele. Goodrich má válcové věže s polygonálními