Cillín Phádraig

Máméan, Maumeen
Kaple sv. Patrika z roku 1985 nad Ptačím průsmykem. Do 5. stol. keltské rituální místo, od 5. stol. křesťanské poutní místo, dnes s křížovou cestou a posvátným pramenem. Dle legendy místo přespání sv. Patrika při jeho cestách po Irsku v 5. stol.
Kaple sv. Patrika s jeho sochou.
Graficke pismenko Poutní kaple sv. Patrika (Cillín Phádraig) stojí v horském průsmyku Máméan (Ptačí průsmyk) na západě Irska, v oblasti Connemara. Jde o liduprázdnou divokou krajinu hor, jezer a bažin u atlantského pobřeží v severozápadní části hrabství Galway. Průsmyk přetíná skalnaté pohoří Maumturk s nejvyšším vrcholem ve výšce 715 m. Nízká nadmořská výška ale neubírá na zrádnosti zdejší divočiny. Nejvyšší bod průsmyku leží pod kaplí ve výšce 255 m. Dříve jím procházela obchodní stezka. Dnes tudy vede již jen dálková turisticky značená cesta The Western Way (Západní cesta). Auto je možno nechat na parkovišti na západním konci průsmyku, odkud je to pěšky ke kapli 2 km. ...
Pavel Semple, 11.12. 2019

historie

Vrcholová část průsmyku byla významným kultovním místem již před dvěma tisíci let. V té době tu byl pořádán keltský festival Lughnasad. Po příchodu křesťanství v 5. stol. se průsmyk stal křesťanským poutním místem. Podle legendy tu měl (údajně v roce 441) pod skalním převisem přespat sv. Patrik (385 – 461). Mělo se tak stát na jedné z jeho mnoha cest po Irsku, kdy po celé zemi šířil křesťanskou víru. Na tomto místě také požehnal divoké krajině

Svatý Patrik
    Předpokládaným rokem Patrikova narození je rok 385. Jeho otec Calpurnius byl bohatý římský občan. Podle bretaňských a skotských kronik Patrikova rodina žila na jihu dnešního Skotska, tedy za hranicí Římské říše, v dnešní oblasti Strathclyde (Glasgow). Dále se předpokládá, že Calpurnius se někdy po roce 383 přestěhoval se svou rodinou do římské provincie Armorica. V období vlády římského císaře Magnuse Maximuse (383-389) tam přišla

Pavel Semple, zdroj: (J. Luce & M. Losack, The Letters of Saint Patrick, Amazon Fulfillment, 2019), 11.12. 2019

popis

Cillín Phádraig (kaple sv. Patrika) stojí v severním svahu nad průsmykem Máméan (Ptačí průsmyk). Jde o jednoduchou neomítnutou obdélnou stavbu z lomového kamene, krytou sedlovou střechou. Zadní (severní) strana kaple je postavena proti svislé skalní stěně. Přední (jižní) strana má vstupní dveře a dvě okna s lomenými oblouky. Ve zděném štítu nad vstupem je kruhová rozeta s vitráží znázorňující kalich a hostii. Vitráže zdobí také obě okna. Nade

Irsko